Fysioterapi

 

Kulings fysioterapeuter/sjukgymnaster är specialister på besvär från rörelseapparaten. Besvären kan vara orsakade av trauma/skada, vara belastningsrelaterade eller bero på sjukdom. Vid första besöket hos en fysioterapeut får du redogöra för dina besvär, sedan gör vi en undersökning. Med detta som grund  gör vi tillsammans upp en behandlingsplan.
Vårt mål är att hjälp dig till ett friskare liv.

Nybesök till fysioterapeut bokar du under BOKA i menyn ovan eller så ringer du 0523-171 90.

Ett besök hos fysioterapeut kostar 100 kr, frikort gäller.

Hos fysioterapeuten kan du bl a få hjälp med följande: se nedan

Akupunktur
 • Akupunktur är en behandlingsmetod som är godkänd av socialstyrelsen då den överensstämmer med vetenskap och beprövad erfarenhet. Den används främst vid behandling av smärta men kan även användas inom stress eller klimakteriebesvär.
  Akupunktur har effekt på flera plan i kroppen. När de tunna nålarna sticks in ökar bland annat cirkulationen i området för nålsticket och kroppen skickar också signaler till hjärnan om ökad produktion av olika ämnen i kroppen, ex. endorfiner (kroppens egna morfin). Detta kan ha en smärtlindrande effekt.
  Efter en behandling kan muskeln kännas spänd eller öm. Vissa känner sig lugnare eller tröttare efter behandlingen men motsatt effekt, att bli upprymd, kan också ske. Om man reagerar, vilka reaktioner och hur länge de sitter i skiljer sig från person till person. Om man får ondare efter första behandlingen brukar detta oftast minska med antalet behandlingar.
  Behandlingen tar ca 30 minuter och en behandlingsperiod är mellan 8-12 behandlingar.
  Har du fler frågor, kontakta din fysioterapeut så får du mer information.

   

Artros
På Kuling erbjuder vi Artrosskola
Artros är en sjukdom som kan drabba alla leder i kroppen.
I Artrosskolan får du veta vad artros är, vad det kan bero på och hur det kan behandlas. Det finns mycket du kan göra själv för att lindra dina besvär och genom Artrosskolan får du tips och råd om vad och hur du kan göra.
Artrosskolan leds av en fysioterapeut och en arbetsterapeut. Där medverkar ibland också en artrosinformatör. En artrosinformatör är en patient med artros som berättar om sina erfarenheter av att hantera dagliga livet med artros.
Artrosskolan består av tre till fyra teoritillfällen. Innan eller efter kan du få hjälp med individuellt anpassat träningsprogram. Programmet kan bestå av övningar att göra hemma eller här på Kuling i vårt gym eller rehabbassäng.
 Målet med Artrosskolan är att du ska få kunskap och verktyg för att hantera din sjukdom och dess konsekvenser.
Du kan läsa mer på www.boaregistret.se 

Om du är intresserad av att delta i Artrosskolan bokar du först tid med en av våra fysioterapeuter för information och bedömning.

De individuella besöken kostar 100 kr per gång. Grupptillfällena med teori kostar 50 kr per gång. Frikort gäller.

Du kan boka tid på www.kuling.se eller kontakta oss på 0523-17190.

Axel/Skulderbesvär
Balansträning
 Fallolyckor är ett stort problem i samhället. Varje år faller närmare 70 000 personer så illa att de behöver vårdas på sjukhus.
Fallolyckor går att förhindra. Du kan göra mycket själv för att inte falla och skada dig. Genom att äta klokt, ha koll på dina mediciner och motionera får du bättre balans i livet.
Regelbunden balans- och styrketräning minskar risken för att falla. Vi på Kuling kan hjälpa dig med individuellt anpassad träning som kan utföras hemma eller i vårt gym.
Det är aldrig för sent att börja träna!

Du kan läsa mer på www.socialstyrelsen.se/balanseramera

Om du är intresserad av att komma igång med balansträning bokar du tid med en av våra fysioterapeuter.

 De individuella besöken kostar 100 kr per gång. Frikort gäller.
 Du kan boka tid på www.kuling.se eller kontakta oss på 0523 – 17190.
Basal Kroppskännedom
Basal Kroppskännedom (BK) är en helhetsorienterad behandlingsmetod med kroppen som utgångspunkt. Målet är att utforska och stärka det friska och resursrika inom varje individ i riktning mot förbättrad hälsa och självkänsla.
Genom att öva BK regleras spänningsbalansen i kroppen vilket öppnar för möjligheter att stärka kroppsliga och mentala resurser.
Fysiskt kan det innebära bättre kroppslig balans och stabilitet.
Fysiologiskt sker en reglering i det autonoma nervsystemet, andningen blir friare och den muskulära spänningsbalansen förbättras.
Psykologiskt innebär en ökad kontakt med kroppen en möjlighet till ökad självkänsla och en bättre kontakt med behov och känslor. Förmågan att värna sina gränser, att relatera till andra samt att kunna hantera smärta eller ångest kan då påverkas positivt.
Existentiellt stimulerar BK övandet även den medvetna närvaron och kan ge en djupare känsla av mening och mål med livet.
Ergonomi
 Tänk på framtiden, ta hand om din kropp. Lär dig sitta, lyfta och röra dig på ett sätt som är skonsamt för din kropp. Tänk på följande och undvik framtida problem:
 • Variera din arbetsställning för en långsiktig ergonomi. Sitt ibland lite tillbakalutad med ryggen ordentligt mot ryggstödet och ibland lite mer upprätt. Stå gärna upp och arbeta ibland, om det är möjligt.
 • Ta regelbundna pauser, gärna med någon fysisk aktivitet.
 • Tillräcklig belysning är viktigt, snåla inte med ljuset. Ett allt för mörkt rum tröttar ut kroppen.
 • Undvik i möjligaste mån att få solljus rakt i ansiktet eller blänk i skärmen då du sitter vid datorn.
 • En ergonomisk bildskärm bör placeras med övre delen av bildskärmen i ögonhöjd.
 • Tänk på att ha ett ordentligt stöd för hela underarmen på båda sidor om ditt arbete består av mycket stillasittande eller precisionsarbete.
Kuling Rehab och Hälsa ser över din ergonomi. Vi hjälper dig att justera sitthöjder och arbetsställningar. Vi ger råd avseende vikten av variation under dagen och att ta pauser för återhämtning. Kontakta oss på telefon 0523-17190 eller boka in en tid på www.kuling.se
Fotanalys/Hälkoppar
TILLVERKNING AV HÄLKOPPSINLÄGG
På Kuling Rehab och Hälsa i Lysekil har vi kunskap och utrustning för att undersöka, diagnostisera och tillverka hälkoppsinlägg.
Hälkoppen har en djup, stödjande kant, tillverkat av ett styvt material och format unikt efter individens häl och hålfot.
Det som gör hälkoppsinlägg så speciella är det kraftiga stöd hälkudde, hälben och hålfot får när man står, går och springer i dessa. Avlastning av dessa vävnader leder ofta till direkt minskad smärta och ökad aktivitetsnivå samt snabbare utläkning.
I  studier på hälkopparna har man konstaterat:
*Signifikant minskad maximal stöt upp i hälen från underlaget.
*Signifikant tjockare hälkudde
*Signifikant minskad smärta
*Snabbare utläkning
*Ökad aktivitetsnivå
Boka tid hos en fysioterapeut som först undersöker och bedömer dina besvär för att sedan kunna rekommendera rätt behandling.
OM HÄLSMÄRTA
Hos barn mellan 9-15 år är den vanligaste orsaken till hälsmärta en överbelastning av tillväxtzonen på hälbenet (Severs skada) som uppstår hos barn som tränar fotboll, handboll, gymnastik eller liknande idrotter.
Den rekommenderade åtgärden vid dessa problem är formgjutna hälkoppsinlägg och då kunna fortsätta sin träning utan viloperiod. Studier visar att hälkoppsinlägget avlastar hälbenet, minskar smärtan och främjar läkningen. Med hälkoppen kan barn fortsätta att utöva sin idrott.
Hos vuxna orsakas ofta hälsmärta av plantar fascit ( ”hälsporre”) eller hälkuddesyndrom (den skyddande hälkudden under hälen har trampats ut). Även vid dessa besvär ger hälkoppsinlägg direkt minskad smärta.
För mer information om gjutna hälkoppsinlägg klicka på länken nedan. http://www.skadekompassen.se/behandlingsmetoder/halkoppen-specialinlagg-vid-halsmarta/
Boka tid gör du på kuling.se https://www.kuling.se/fastigheter/nybesok   eller genom att ringa 0523-17190. Hälkoppsinläggen kostar 500 kr paret.
Vi hjälper dig med dina fotbesvär med en bedömning och ger råd om lämpliga åtgärder.

 

Fysisk Aktivitet på Recept

FaR – Fysisk aktivitet på Recept

FaR® står för Fysisk aktivitet på recept och är en arbetsmetod för att främja fysisk aktivitet. Aktiviteten blir en del av behandlingen och anpassas till en dina egna förutsättningar och önskemål.

Du som fått ett recept på fysisk aktivitet från din läkare eller annan legitimerad personal kan boka en tid hos en av våra fysioterapeuter för ett motiverande samtal om motion och hälsa. Vi har kunskap om vilken typ av fysisk aktivitet som är lämplig just vid dina besvär. Vi hjälper dig också att göra upp en plan för din aktivitet/träning.
Lättast bokar du en tid via vår hemsida www.kuling.se eller via telefon 0523-17190. Avgiften är 100 kr och ingår i högkostandsskyddet.

Färdtjänstintyg/ Parkeringstillstånd
Vi utfärdar ett medicinskt underlag till både färdtjänstintyg och parkeringstillstånd.
Kostnad enligt avgiftshandboken: 420 kr. För bokning och mer information, kontakta oss på 0523-17190.
Hjärtrehabilitering

Det är vetenskapligt bevisat att fysisk aktivitet vid hjärtrehabilitering har många positiva effekter på riskfaktorer, både fysiska och psykiska.

Har du  kranskärlssjukdom, hjärtsvikt, hjärtsjukdom eller genomgått en hjärtoperation är välkommen till oss för rehab! 

Du får inledningsvis träffa en fysioterapeut där ni tillsammans lägger upp en behandlingsplan. Vi erbjuder både träning i varmvattenbassäng eller i vårt gym. 

Efter din rehabbehandling kan vi erbjuda fortsatt träning hos oss på egenträning där legitimerad personal finns tillgänglig i vårt gym.

Idrottsskador

Kontakta oss om du skadat dig i samband med motion eller idrott.
Efter bedömning av fysioterapeut lägger vi upp en plan för din rehabilitering. Målet är att du så snart som möjligt skall komma tillbaka till din idrott och även undvika ytterligare skador.

 

Kvinnohälsa / Graviditetsbesvär/ Klimakteriet
Att fortsätta vara fysiskt aktiv under och efter en graviditet kan ibland vara utmanande. Det är vanligt att få besvär från bl.a. rygg, bäcken och handleder under och efter graviditet. Du kan träffa en fysioterapeut som kan förklara mer om orsaken till dina besvär och hur du kan fortsätta vara fysiskt aktiv och kanske lindra dina besvär, med ex. träning, akupunktur eller TNS.
Besvär i form av inkontinens och smärta kan finnas med i bilden även efter en graviditet. En fysioterapeut kan hjälpa dig med en individuell bedömning av din smärta och bäckenbottenfunktion och hur din träning och bäckenbottenträning kan se ut.
Akupunktur och träning kan lindra dina klimakteriebesvär. Boka ett besök till en fysioterapeut för att se hur vi kan hjälpa dig. Lättast bokar du tid på www.kuling.se eller så kontakta oss på 0523-17190
Mc-Kenzie metoden

McKenzie metoden eller MDT – mekanisk diagnostik och terapi – är en internationell, strukturerad metod för diagnostisering, behandling och förebyggande åtgärder vid smärta och sjukdomstillstånd i nacke, rygg och leder. Det är en vidareutbildning för fysioterapeuter och läkare där delkurser A till E leder till möjlighet att ta examen samt senare även högre examen. Alla fysioterapeuter har grundläggande utbildning i denna metod och två av våra fysioterapeuter har examen.
Används för att diagnostisera och behandla smärta i nacke, armar, ben och rygg. McKenzie-metoden är särskilt känd för sin effektivitet vid ryggbesvär, både vid akuta och långvariga besvär och även förebyggande. McKenzie-metoden minskar smärtan och botar långsiktigt problemen. Patientens symtom, ryggens anatomi, mekanik och hur symtomen kan påverkas är utgångspunkten vid undersökningen. Vilka typer av rörelser som förvärrar respektive lindrar besvären analyseras. Rörelserna som lindrar används sedan som en del av behandlingen.

Behandlingen syftar till att skapa så bra förutsättningar som möjligt för kroppen att självläka. Tyngdpunkten ligger på egenbehandling, insikt och förståelse för vad som krävs för ett lyckat resultat. Egentränings program läggs upp.

Mediyoga

Mediyoga är en lugn och djupverkande yogaform där andningen är det centrala. Träningen är prestationslös och består av enkla, mjuka och inkännande övningar och positioner, effektiv andnings-och koncentrationsteknik, avslappning och meditation.

Mediyoga är en yogaform som används och forskas på inom den svenska sjukvården. Övningarna är utformade så att alla ska kunna delta utifrån sina egna förutsättningar och utförs antingen i sittande eller liggande

Syftet är att skapa balans; både fysiskt, mentalt och emotionellt. Träningen kan bidra till förbättrad rörlighet, hållning, muskelstyrka, andning och kroppskännedom och har visat sig har mätbara effekter på ökad hälsa och vällbefinnande hos personer med:

– Stress/utbrändhet
– Hjärt/kärlbesvär
– Sömnproblem
– Huvudvärk/migrän
– Rygg/nackbesvär
etc.

Du kan läsa mer på www.mediyoga.se.

Om du är intresserad av att delta i Mediyoga bokar du först tid med en av våra fysioterapeuter för information och bedömning.

De individuella besöken kostar 100 kr per gång. Frikort gäller.

Du kan boka tid på www.kuling.se eller ringa 17190.

MTT/ Medicinsk träningsterapi
En form av träningsterapi där patienten tränar i anpassad träningsutrustning, för att på ett optimalt sätt kunna stimulera relevanta funktionella kvalitéer som neuromuskulära, artrogena, cirkulatoriska och respiratoriska kroppsfunktioner. För att uppnå denna effekt utgår träningen från anpassade utgångsställningar där rörelsen sker genom specifika rörelseomfång eller delar av rörelseomfång under doserad belastning. Före igångsättandet av träningen genomförs en grundlig undersökning baserad på: 1) muskulära test, 2) specifika ledtester, 3) funktionstester. Undersökningen och patientens anamnes fastställs i en diagnos och därefter utformas ett optimalt och anpassat träningsprogram. Behandlingsupplägget innefattar även omtestning, utvärdering och justering vid behov.

 

Neurologiska skador/sjukdomar

Neurologiska sjukdomar och skador

Med neurologi menar man skador eller sjukdomar i kroppens nervsystem. Nervsystemet består av hjärnan, ryggmärgen och perifera nerver.

Exempel på neurologiska sjukdomar är

 • Stroke
 • Parkinson
 • MS (multipel skleros)
 • Medfödd eller förvärvad ryggmärgsskada
 • Medfödd eller förvärvad hjärnskada

Utifrån dina specifika behov upprättas en individuell behandlingsplan med målsättning och planerade åtgärder/träning för din behandlingsperiod.

 

 

 

 

Dina behov avgör vilken behandling och träning som passar dig bäst; på egen hand eller i grupp, hemma eller hos oss.

Redcord

Red cord – Neuracmetoden

I Red cord får du hjälp av fysioterapeut utbildad i Neuracmetoden att hitta rätt grad av belastning utifrån dina förutsättningar.

Målet med träningen är att återupprätta smärtfria rörelsemönster och att återställa funktionella rörelsemönster

Träning med Redcord gör att kroppen måste stabiliseras samtidigt som du gör styrkeövningar. Därmed tränas muskelsamspelet, från de inre små stabiliserande musklerna till de större och mer synliga musklerna.

Smärtlindring och aktivitet
Vid långvarig smärta gäller det ofta att lära sig leva ett bra liv trots besvären.
Att komma igång med fysisk aktivitet på rätt nivå är en bra hjälp mot smärta, det kan ha rent smärtlindrande effekt. Motion och träning kan dessutom motverka muskelspänningar som orsakats av smärtan och bidra till att man blir piggare och starkare.
Långvarig smärta kan vara svårt att komma tillrätta med och dessutom hitta en glädje i träningen.  Ju längre tid du har haft din värk  desto mer komplicerat blir det att bli av med dem. Hjärnan får svårt att tolka signalerna från kroppen och känner inte skillnaden mellan att muskler arbetar och att det värker. Långvarig smärta kan påverka smärtsystemet och kan göra att man lättare får ont. Den psykiska hälsan kan påverkas negativt av smärta därför gäller det att så snart som möjligt ta hjälp med att komma till bukt med sin smärta

 

Stresshantering

Stresshantering

Upplever du att det är bråttom med det mesta och att tiden inte räcker till?

Eller har du stressrelaterade symtom såsom trötthet, sömnsvårigheter, minnes- och koncentrationssvårigheter, huvudvärk, yrsel, oro och ångest?

Stress som pågår under en längre tid kan påverka din hälsa och ditt välmående negativt. Hos oss kan du individuellt eller i grupp få hjälp med strategier att hantera eller undvika stress i vardagen. Du får lära dig hur du skapar struktur som kan ge balans mellan aktivitet och vila i vardagen.

Fysisk aktivitet och olika former av avspänning är också bra redskap att ha för att minska stress

TENS
TENS är en kliniskt beprövad metod och används ofta av fysioterapeuter och andra vårdgivare av behandling mot smärta. Behandlingsmetoden är säker – och i motsatt till tablettintag – har den inga biverkningar.
Vid användning av TENS placeras elektroder på huden, oftast där man har ont. Behandlingen ska inte smärta men kan kännas pirrande/stickande eller att det spänner i muskeln. Användningen av TENS aktiverar kroppens egna smärthämmande metoder.
Några av de vanliga besvär som oftast behandlas med TENS är ledsmärta på grund av artros samt muskelvärk ex. rygg- och nackbesvär men även menssmärta och huvudvärk. TENS förskrivs som ett tillfälligt lån under en tre månaders period.
Behöver du din TENS- apparat längre tid är vi dig behjälplig med var du kan köpa din TENS.
Yrselbehandling

Att bli yr är ett vanligt symtom som kan bero på många saker. En vanlig orsak till yrsel är att balansorganet i innerörat inte fungerar som det ska. Andra orsaker kan vara nackbesvär, stress eller blodtrycksfall.

I de flesta fall är den bästa behandlingen diagnos och noggrann information. Vid lägesyrsel kan våra fysioterapeuter ställa rätt diagnos och ge information och behandling för att snabbare bli symtomfri.